- Wyprzedaż!
- -2,00 zł
Witamina C LIPOSOMALNA 60 kaps. - suplement diety
Liposomy gwarantują najwyższą wchłanialność witaminy C drogą doustną
Najnowsza technologia zapewnia wysoką jakość produktu
Nie podrażnia żołądka i jelit
Produkt naturalny, non GMO, bez konserwantów
Inni kupili także
SUPLEMENT DIETY
Porcja dzienna: 2 kapsułki
Opakowanie zawiera: 60 kapsułek
DLACZEGO LIPOSOMY SĄ NAJLEPSZE?
Pozostałe składniki: lecytyna słonecznikowa, trójglicerydy o średniej długości łańcucha, celuloza roślinna, wosk pszczeli, ekstrakt z papryki (barwnik)
Działanie:
- wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy,
- wzmacnia organizm,
- wpływa na syntezę kolagenu, który występuje m.in. w ścięgnach, skórze, kościach, chrząstce i dziąsłach,
- odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i absorpcji żelaza,
- jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenu
- zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego
Witamina C zalecana jest osobom, które prowadzą aktywny, intensywny jak i stresujący tryb życia. Witamina C przeznaczona jest również dla osób uzależnionych i palących nikotynę. Witamina C jest jest idealnym suplementem, który korzystnie wpływa na odporność naszego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie podczas posiłku.
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Uwagi: nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej.
Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Uwaga: wiele suplementów wit.C nie przynosi pełnych korzyści dla zdrowia. Wypróbuj zatem liposomalny suplement Dr. Mercoli.
Działanie antyoksydantów
Antyoksydanty to naturalne substancje ochronne organizmu. Dieta bogata w antyoksydanty pomaga zneutralizować rodniki, które niszczą komórki i tkanki organizmu. Bardzo ważne jest by przyjmować do swojego organizmu zróżnicowane antyoksydanty.
Według badań antyoksydanty:
- wspomagają pracę serca
- wspomagają odporność
- poprawiają pamięć
- pomagają zmniejszyć oznaki starzenia się
Dr Mercola zaleca by zwiększyć spożycie antyoksydantów w postaci jedzenia nieprzetworzonego i organicznej żywności.
Dwa rodzaje antyoksydantów współdziałają chroniąc komórki. Antyoksydanty dzielą się na dwie grupy: wodolubne (hydrofilowe) i olejolubne (hydrofobowe).
Organizm potrzebuje obu rodzajów antyoksydantów!
- wodnoludne antyoksydanty – do tej grupy antyoksydantów należy resweratrol, glutation i katechiny. Wodnoludne antyoksydanty występują w płynach ustrojowych tj, krew płynach występujących wewnątrz i zewnątrz komórkowych.
- olejolubne antyoksydanty – do tej grupy antyoksydantów należą wit. A, E i astaksantyna. Ich zadanie to przede wszystkim chronienie błony komórkowej przed peroksydacją (utlenianiem) tłuszczów. Występują w błonach komórkowych i poproteidach
Wszystkie rodzaje antyoksydantów posiadają inne właściwości, które naprawiają i chronią komórki oraz chronią przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Przyjmowanie równych rodzajów antyoksydantów powoduje lepszą skuteczność działania. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów, który rozpuszcza się w tłuszczach to astaksantyna.
Cenne właściwości witaminy C
Witamina C oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych i syntezy kolagenu odgrywa bardzo istotne role dla zdrowia.
Według badań naukowych
- Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu
- Wspomaga serce
- Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
- Wspomaga naczynia krwionośne i tętnice
- Wspomaga wzrok
- Wspomaga prawidłowy metabolizm kwasu moczowego
- Wzmacnia działanie innych antyoksydantów (tu wit. E)
- Nie zawsze przyjmujemy jej odpowiednie ilości dla zachowania optymalnego zdrowia.
Na świecie znaczna ilość osób cierpi na niedobór wit, C
Według badań, które zostały przeprowadzone w USA i Kanadzie 25-33 osób cierpi na niewielki niedobór witaminy C a 20% osób cierpi na jej duży niedobór Większe ryzyko niedoboru może występować u osób, które palą papierosy, osób starszych jak i studentów.W przeciwieństwie do większości ssaków ludzki organizm stracił zdolność produkcji witaminy C dlatego bardzo istotne by uzupełniać organizm w witaminę C razem z dietą.
Pokarmy bogate w niezbędny antyoksydant
Pamiętać należy, że kolorowe warzywa i owoce to bogactwo witaminy C im więcej ich jesz tym więcej jej przyjmujesz, Pomimo tego, że owoce zwierają wystarczającą ilość wit.C Dr Mercola zaleca by dieta jednak była wzbogacona w świeże warzywa organiczne.
Zapotrzebowanie na wit. C
- Osoby palące – według badań palacze mogą mieć większe zapotrzebowanie na wit. C niż osoby niepalące z uwagi na wyższy poziom stresu oksydacyjnego. Palacze powinni jeść o 39% więcej wit. C niż podaje RDA wg USDA w porównaniu z osobami niepalącymi papierosów
- Osoby starsze – osoby w wieku 65 lat i więcej z uwagi na normalny proces starzenia się organizmu mogą mieć większe zapotrzebowanie na witaminę C
- Dorośli mężczyźni i kobiety –dzienna porcja wit. C dla mężczyzn (19+) jest o 20% wyższa od porcji dla kobiet
Trzy sposoby, aby zapewnić odpowiednią ilość wit.C:
- dieta bogata w kolorowe, świeże i organiczne warzywa i owoce
- podanie dożylne- wymaga podania przez lekarza
- doustne przyjmowanie suplementów
Głównym problemem doustnego przyjmowania witaminy C jest jej niska wchłanialność. Szacuje się, że wynosi ona nawet poniżej 20 %.
Duże dawki wit.C w tradycyjnych suplementach zazwyczaj nie są dobrze tolerowane przez organizm i spowodować zaburzenia pracy jelit. Suplementy z witaminą C mogą wywołać zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Jednak została opracowana witt C w formie, która może ograniczyć powyższy problem.
Lepsza biodostępność
Technologia liposomowa stosuje się by zwiększyć wchłanialność substancji odżywczych. Naturalnie występuje ona w oleju kryla,. Kwasy omega-3 wiążą się z fosfolipidami, które radykalnie zwiększają wchłanianie w porównaniu z olejem z ryb. Taki rodzaj wiązań można otrzymać w laboratorium.
Fosfolipidy:
- budulec błon komórkowych
- regulują transport międzykomórkowy
- chronią błony komórkowe przed wolnymi rodnikami
Witamina C w liposomach jest zdecydowanie bardziej biodostępna niż tradycyjne doustne suplementy wit.C(nie liposomalne). Według badań jednym z najlepszych sposobów na suplementację witaminy C jest forma liposomalna ponieważ tradycyjna doustna nie jest biodostępna i różni się wchłanianiem od tradycyjnej witaminy.
Wchłanianie jelitowe:
1. pierwszy proces to rozłożenie pokarmu oraz substancji odżywczych
2. następnie mniejsze cząsteczki są wchłaniane przez organizm
3. na koniec substancje odżywcze dostają się do krwiobiegu
Technologia liposomalna:
- witamina C jest zamknięta w malutkich pęcherzykach lipidowych
- takie cząsteczki witaminy C mogą być z łatwością wchłaniane
Dobry suplement wit. C musi:
- zawierać liposomy – z uwag na biodostępność i ochronę jelit
- zawierać wyższą dawkę witaminy niż tradycyjna doustna wit. C
- nie zawierać sojowego emulgatora
- zawierać wysokiej jakości, czyste składniki
- spełniać kryteria najwyższej jakości
Witamina C w liposomach dr Mercoli spełnia wszystkie powyższe kryteria. Opracowując preparat wit.C w liposomach dr Mercola skupił się na jakości produktu. Przez ponad 18 miesięcy szukał odpowiedniego producenta i w końcu wybrał Capsugel.
Krótka historia firmy Capsugel:
- opracowała kapsułkę bez “łączenia” dla większego bezpieczeństwa konsumentów
- przez ponad 15 lat opracowywała unikalną kapsułkę "Licaps®"
- zakład produkcyjny we Francji otrzymał certyfikat GMP w 2003r.
- od ponad 100 lat jest światowym liderem w produkcji kapsułek, posiada 10 fabryk w Ameryce, Azji i Europie
- produkuje ponad 50% wszystkich twardych kapsułek obecnie dostępnych na rynku, rocznie ponad 180 mld
Innowacyjna technologia produkcji kapsułek opracowywana i testowana przez ponad 15 lat.
PRODUCENT:
Dr Mercola USA
Importer i dystrybutor:
Kenay AG, Sp. j. ul. Częstochowska 25, 62-800 Kalisz
Adres
naturBIO sklep internetowyul. Motylewskiego 17, 83-315 Szymbark / Polska
Czynne
poniedziałek - piątek10.00 - 16.00