Ogród roślin leczniczych – zobacz zdjęcia | naturBIO

Dieta owocowo-warzywna pierwszym krokiem po zdrowie

Dieta owocowo warzywnaChoroby cywilizacyjne stały się bez wątpienia plagą XXI wieku. Mówi się o epidemii, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych, ze względu na stale rosnący odsetek pacjentów chorujących i umierających z powodu tzw. zespołu metabolicznego. W dobie postępu technologicznego często trudno o wartościowe źródło pokarmów. Żyjemy w biegu, permanentnym stresie, nie mamy czasu dla siebie i bliskich, a co dopiero na przygotowywanie wartościowych i odżywczych posiłków. Wrzucamy na patelnię to, co akurat  mamy pod ręką, nie zwracając uwagi na jakość posiłku. W naszej lodówce dominują produkty wysokoprzetworzone, bez wartości odżywczej, które powoli, „po cichu” przyczyniają się do rozwoju utajonego stanu zapalnego, który po latach manifestuje w postaci wszelakich dolegliwości poczynając od chorób układu krążenia, przez autoagresję po nowotwory. W dzisiejszych czasach mamy do  czynienia  z pewnego rodzaju paradoksem, bo najadając się, wręcz przejadając jesteśmy w istocie niedożywieni. Cierpimy na niedobory pokarmowe i zaburzoną homeostazę.

Jest to zmora nie tylko pacjentów zmagających się z chorobami przewlekłymi (cukrzycą, miażdżycą czy otyłością), ale także lekarzy, którzy w pewnych sytuacjach są bezradni. Włączona farmakoterapia nie przynosi pożądanych efektów, bo konieczne jest wprowadzenie zmian na talerzu.  Pacjenci skarżą się na brak efektów leczenia, przyjmują coraz większe ilości leków, winią za wszystko wpływ wadliwych genów, a w gruncie rzeczy sami są sobie winni. To właśnie od stylu życia i otaczającego nas środowiska zależy nasze zdrowie.

Trzeba mieć świadomość tego, że koniecznym i bezwarunkowym elementem  każdej terapii powinna być zmiana nawyków żywieniowych oraz włączenie aktywności fizycznej. Chodzi tu o coś więcej niż tylko o chwilowy zryw dietetyczny. W istocie chodzi o docelową, długoterminową zmianę stylu życia, która poprawi jakość tego życia. Jest to kwestia uświadomienia sobie, jak duży wpływ na nasze zdrowie ma odżywianie, a następnie wprowadzanie tych zmian w życie małymi krokami.

Dieta Dąbrowskiej 

Naprzeciw naszemu zdrowiu wychodzi dr Ewa Dąbrowska, bezsprzecznie autorytet w dziedzinie żywienia, autorka cieszącej się ogromnym powodzeniem diety owocowo-warzywnej.  Dieta ta jest nowatorską terapią żywieniową mającą charakter postu leczniczego. Stosowana jest w profilaktyce i leczeniu przewlekłych chorób cywilizacyjnych, tj. nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca typu II, zespół metaboliczny, alergie, choroby autoimmunologiczne czy otyłość. Dieta owocowo-warzywna mobilizuje organizm do włączenia mechanizmów samonaprawczych, regeneracji i detoksu z metali ciężkich i toksyn. Po zakończeniu kuracji dieta powinna obfitować w produkty nieprzetworzone.


Mechanizm diety owocowo-warzywnej

W trakcie diety owocowo-warzywnej uruchomione zostaje trawienie wewnętrzne. Oznacza to, że  nie dostarczając organizmowi pokarmów wysokoenergetycznych i budulcowych motywujemy go do trawienia tkanki tłuszczowej, bezwartościowych złogów, zdegenerowanych komórek i zniszczonych tkanek gromadzących, np. metale ciężkie. Tym samym pozbywamy się zmagazynowanych latami toksyn oraz balastów zakłócających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Przywracamy mechanizmy samoleczenia. Owoce i warzywa, na których bazuje post leczniczy dostarcza minerałów i witamin, enzymów, antyoksydantów. Alkalizuje także płyny ustrojowe i przywraca równowagę w organizmie. Dieta owocowo-warzywna jest programem przede wszystkim oczyszczającym i odtruwającym organizm, spadek wagi jest efektem ubocznym. Terapia zalicza się do kuracji niskokalorycznych (ok. 600 kcal), trwa od kilku dni do kilku tygodni w zależności od wskazań.          


Produkty zalecane w trakcie diety owocowo-warzywnej:

Dieta owocowo warzywnaWARZYWA NISKOSKROBIOWE
- kapustne (kapusta kiszona, brokuły, kalafior)
- cebulowe (czosnek, cebula, por)
- korzeniowe (marchew, rzodkiew, buraki)
- liściaste (sałata, rukola, roszponka, szpinak)
- dyniowate (cukinia, kabaczek, dynia)
- psiankowate (pomidory, papryka)

OWOCE NISKOCUKROWE
- jabłka
- grejpfruty
- cytryny
- jagody


Dieta owocowo warzywna

Po zakończeniu detoksu owocowo-warzywnego zaleca się przejście na zbilansowaną, pełnowartościową dietę obfitującą we wszystkie owoce i warzywa, rośliny strączkowe, ziarna, kasze i orzechy.
Autorka odradza spożywania przede wszystkim białej mąki, cukru (słodycze, dżemy) oraz sztucznie barwionych napojów i konserwowanej, kolorowej żywności. Ogranicza także spożycie mięs.






Uwaga!

W trakcie diety Dąbrowskiej mogą mieć miejsce tzw. „kryzysy ozdrowieńcze”, które są efektem oczyszczania organizmu. Objawia się to bólami głowy, ogólnym osłabieniem, nudnościami, biegunkami czy zaparciami. Są to zazwyczaj krótkotrwałe dolegliwości, które trwają średnio 2-3 dni.

Dieta owocowo warzywnaDieta owocowo-warzywna  jest przeciwwskazana w poniższych przypadkach:
-kobiety ciężarne i karmiące;
-choroby nowotworowe w zaawansowanym stadium;
-ciężka depresja;
-pacjenci po transplantacji narządów;
-dzieci;
-nadczynność tarczycy;
-lęk przed dietą, który może zablokować procesy samooczyszczania.

Suplementy do diety Dąbrowskiej 

Zalecenia żywieniowe i suplementacyjne w indywidualnych
jednostkach chorobowych

Jeżeli nadal nie wiesz, z czego powinna składać się Twoja dieta, jakie substancje naturalne mogą wesprzeć proces odnowy i regeneracji organizmu, uzupełnienia niedoborów pokarmowych skorzystaj z pomocy specjalisty, który pomoże wesprzeć Twój organizm zdrową dietą oraz suplementacją indywidualną!

 

Kliknij po więcej !

http://naturbio.pl/content/8-konsultacje-zdrowotne-i-wyklady


Instagram Google+ Youtube
Facebook