Promocja
Food Detective test na nietolerancję pokarmową

Food Detective test na nietolerancję pokarmową

389,00 zł

399,00 zł

Dostępność produktu: brak

darmowa wysyłka przy zamówieniu powyżej 300zł
Masz pytania? skontaktuj się z nami:
506 050 950
naturbio@naturbio.pl

Więcej informacji

Czy jedzenie, które spożywasz ma na Ciebie negatywny wpływ?

Pierwszy na świecie test na nietolerancje pokarmowe do samodzielnego wykonania!

Sprawdź już teraz!
Szybki i wiarygodny test na nietolerancje pokarmowe
Sprawdza reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych
Wynik już po 40 minutach
Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach
Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?
Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.
Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.
Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa
Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji).
Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej
Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. U chorych może się, w tym samym czasie, pojawiać kilka symptomów.
Niepokój (ostry lub chroniczny)
Artretyzm
Astma
Zespół deficytu uwagi
Zespół hiperaktywności
Moczenie mimowolne nocne
Wzdęcia
Zapalenie oskrzeli
Celiakia
Zespół przewlekłego zmęczenia
Zatwardzenia
Mukowiscydoza
Depresja
Biegunki
Nieżyt żołądka
Fibromyalgia
Zapalenie jelit
Bezsenność
Zespół nadwrażliwości jelita grubego
Świąd skóry
Migrena
Zespół złego wchłaniania
Zaburzenia snu
Zatrzymywanie wody w organizmie
Nadwaga lub niedowaga

Test Food Detective™
Test Food Detective™, na podstawie próbki krwi pobranej z palca, pozwala określić produkty pokarmowe powodujące nadprodukcję przeciwciał typu IgG. Można go przeprowadzić samodzielnie w domu. Wyniki testu mogą być podstawą do dostosowania diety. Test bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.
Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.
Testowane pokarmy
Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.
Wykonaj test
Food Detective™ jest testem do samodzielnego wykonania, który możesz wygodnie przeprowadzić we własnym domu. Nie musisz iść do lekarza ani czekać tygodniami na wyniki badań z laboratorium. Trudno sobie wyobrazić, by użycie tego testu mogło być jeszcze prostsze, skoro otrzymujesz szczegółowy przewodnik, który ma pomóc ci przeprowadzić bardzo prosty zabieg.
Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągami z białek występujących w pokarmach. Po pobraniu niewielkiej próbki krwi z opuszka palca i rozpuszczeniu jej w roztworze trzeba ją wylać na tackę. W kolejnych etapach badania, używając odpowiednich odczynników, identyfikujemy obecność przeciwciał pokarmowych w miejscach, gdzie na tacce pojawiły się niebieskie plamy. Porównanie z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujesz.
Wyniki w badaniu Food Detective pojawiają się po zaledwie 40 minutach.
Food Detective, pierwszy na świecie test do samodzielnego wykonania badania nietolerancji pokarmowej, jest prosty, bezpieczny i dokładny.
Być może źle tolerujesz spożywane pokarmy... zbadaj się już dziś!

Instagram Google+ Youtube
Facebook