OPC, czyli najsilniejszy antyoksydant

OPC, czyli najsilniejszy antyoksydant

OPC to jeden z najsilniejszych antyoksydantów występujących w przyrodzie, znacznie mocniejszy od witamin C i E. Pozyskiwany z pestek winogron został odkryty w 1949 roku i od tamtego czasu jest rekomendowany jako uzupełnienie diety w przypadku różnych zaburzeń organizmu na tle krążeniowym, w przypadku przewlekłych stanów zapalnych, zaburzeń odporności czy osłabienia wzroku. 

OPC, czyli oligomeryczne proantocyjanidyny należą do grupy polifenoli, czyli silnych antyoksydantów. Pozyskiwane są z pestek winorośli właściwej, uprawianej przez człowieka od przeszło 6000 lat. Pestki winogron poza wysoką zawartością OPC zawiera także inne cenne dla organizmu składniki, tj. katechiny, kwasy fenolowe, czy nienasycone kwasy tłuszczowe Omega. OPC występuje także w innych surowcach, między innymi: korze sosny śródziemnomorskiej, owocach aronii, żurawiny, wiśni czy ziarnach kakao. OPC jest uznanym antyoksydantem polecanym w celu spowolnienia procesów oksydacyjnych, a tym samym procesów starzenia się komórek.

OPC wymiata wolne rodniki

OPC jest uznawany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. W skali ORAC (Oxygen radical absorbance capacity), która określa zdolność danego związku do wiązania wolnych rodników, OPC trzyma pozycję lidera (ORAC= 20 000 jednostek). 

Za procesy starzenia odpowiadają nadmiary wolnych rodników w komórkach. Są to składniki bardzo reaktywne chemicznie i niestabilne, co powoduje, że utleniają związki, z którymi mają kontakt. Antyoksydanty, znajdujące się w żywieniu czy suplementach mają za zadanie przerwać reakcję łańcuchową utleniania i tym samym redukować tzw. stres oksydacyjny. 

OPC ze względu na wysoka aktywność antyoksydacyjną wykazuje korzystne działanie na organizm. Dzięki suplementacji można zapobiegać chorobom nowotworowym, neurodegeneracyjnym, procesom starzenia się komórek i stanom zapalnym. Wymienione dolegliwości są wiązane właśnie ze zbyt wysokim stężeniem wolnych rodników, których niwelowanie może pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

OPC chroni układ krążenia

Proantocyjanidyny zawarte w pestkach winogron wzmacniają także układ sercowo- naczyniowy. Działają ochronnie na naczynia krwionośne poprzez hamowanie aktywności niektórych enzymów degradujących ściany naczyń, m.in. elastaza, hialuronidaza, kolagenaza, Beta- glukuronidaza). Wpływa także na regulację poziomu lipidów we krwi, zapobiega zawałom mięśnia sercowego, udarom, reguluje poziom ciśnienia krwi. OPC może także poprawiać metabolizm cukrów, dzięki czemu przypisuje mu się ochronę przed cukrzycą typu II.

OPC na odporność

OPC korzystnie oddziałuje na napotkane w organizmie witaminy C i E, ponieważ zmniejsza ich zużycie przez organizm w różnych reakcjach oksydacyjnych. Poprawia także kondycję organizmu w trakcie przeziębienia czy grypy przyspieszając proces rekonwalescencji. 

Dodatkowe działania

OPC ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne może być wsparciem w terapiach zaćmy oraz zwyrodnień plamki żółtej. OPC może także zwiększać odpowiedź przeciwzapalną i przeciwalergiczną organizmu, zmniejszyć objawy przewlekłego zmęczenia i stresu, a także hamować degradację kolagenu wspierając tym samym funkcjonowanie stawów. 

>> KUP OPC z pestek winogron- ekstrakt 95% !


OPRACOWANO NA PODSTAWIE:
Joanna Kołodziejczyk, Beata Olas; Pestki winogron jako cenne źródło związkówchroniących układ krążenia; Borgis

Adres

naturBIO sklep internetowy
ul. Motylewskiego 17, 83-315 Szymbark / Polska

Czynne

poniedziałek - piątek
10.00 - 16.00